Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/htafesti/public_html/wp-content/uploads Saha Türkleri Isıah Bayramı | Rusya | Dünya Festival Turları

Saha (Yakut) Türkleri Isıah Bayramı

PAYLAŞ
Hareket Noktaları
- - - - - -
6-12 Yaş Çocuk Fiyatlandırması
(kişi başı)
Isıah, Saha Türklerinin en büyük geleneksel bayramıdır. Her sene 21-22 Haziran’da kutlanır. Isıah yaz bayramı olup, saçmak, serpmek anlamına gelmektedir.
Dünya Festival Turları

Isıah, Saha Türklerinin en büyük geleneksel bayramıdır. Her sene 21-22 Haziran’da kutlanır. Isıah yaz bayramı olup, saçmak, serpmek anlamına gelmektedir.

Saha (Yakut) Türklerinin en büyük bayramı: Isıah Bayramı

Yakutlar Yakutistan’ın (Saha Cumhuriyeti) nüfus çoğunluğunu Türklerden oluşmaktadır. Saha beyaz, güneşli anlamına gelmektedir.

Yakutistan Rusya’nın en büyük bir bölgesidir ve Rus topraklarının beşte birini oluşturuyor. Yakutistan ayrıca dünyadaki en büyük yüzölçümüne sahip olan özerk ülkedir. Topraklarındaki nüfus yoğunluğu da çok düşüktür.

Isıah, Saha Türklerinin en büyük geleneksel bayramıdır. Her sene 21-22 Haziran’da kutlanır. Isıah yaz bayramı olup, saçmak, serpmek anlamına gelmektedir. En uzun güne denk gelen bu kutlama güneşle bağlantılı olup, onun sıcağının ve ışınlarının yeryüzüne saçmasıyla bağdaştırılır.

Saha Türklerinin iklim şartlarına göre dört mevsim yerine iki; kış ve yaz olarak yaşamalarıyla bağlantılı bir bayramıdır. Yazın gelmesi ile doğanın canlanması, yeni umutlarla, yeni bir yıla başlamaları kutlamanın asil amacıdır. Bu bayram aynı zamanda o bölgelerde yaşayan diğer Türk boyları; Tuva, Başkurt, Altay ve Tatarlarda da kutlanmaktadır. Isıah eski ile yeninin, geçmiş ile geleceğin sınırıdır. Yeni yılın ve yazın başlangıcıdır.

Isıah kutlamaları sırasında dualar okunur, bol bol ikramlar verilir, dans, halk oyunları ve at yarışmaları düzenlenir. Bu kutlama güneşin doğmasıyla ateş yakılıp, insanların kol kola girip güneş şeklinde yuvarlak çember çizerek halay çekmeleriyle başlar. Halaya katılan herkesin bütün yıl için kendini olumlu enerjiyle doldurduğuna inanılıyor. Bu kutlama iki gün iki gece devam eder. Çemberdeki insanlar zaman zaman değişirler. Halaya güneşle ilgili şarkılarıyla eşlik ederler. Güneş halayının adı “Osuohoy”dur.  Osuohay sırasında dans edenler güneşe, onun insanlara verdiği ışık ve sıcaklık için teşekkür ederler. Bu dans durmadan sabaha kadar sürer. Kutlamada Saha Türklerinin en önemli ve kutsal sayılan içecekleri kımız dilek tutularak içilir. Kutlamaların doruk noktası at sütünden elde edilen geleneksel bir içecek olan kımızı ateş, otlar ve ağaçlar üzerine serpme töreni. Bu tören evren ve insanoğlunun doğuşunu sembolize ediyor.

Isıahın en önemli oyunu ise “Dıgın” oyunudur. At yarışı olan Dıgın’da erkekler hız ve güç yeteneklerini sergilerler. Kazananlar halk tarafından büyük ilgi görür ve ödüllerle mükafatlandırılır.

Kutlamanın diğer bir önemli geleneğiyse “Olonho” yarışıdır. Olonho, Sahaların milli destanıdır. Destandan parça anlatarak birbirleriyle yarışırlar. Yanı bu bir sözlü atışmadır. Destanda ise insanların doğayla uyumu en iyi şekilde anlatılmaktadır. Isıah’ın en değerli misafirleriyle Olanhocular olup büyük ilgi görmektedirler. Her kutlamada olduğu gibi geleneksel milli yemekler yapılır.

İki gün süren Isıah; güneş halayı, kımızı, Dıgın at yarışı, Olanho yarışı, geleneksel şarkı ve türküleri, yemek ve eğlenceleriyle kutlanan en renkli bayramlardandır.




    © 2024 Festival Turları, Dünya Festival Gezileri. Tüm hakları saklıdır