Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/htafesti/public_html/wp-content/uploads Cumalıkızık Ahududu Festivali Turu | Festival Turları

Cumalıkızık Ahududu Festivali

Cumalıkızık Ahududu Festivali
PAYLAŞ
Hareket Noktaları
6-12 Yaş Çocuk Fiyatlandırması
(kişi başı)
Cumalıkızık köyünde yetişen Ahududu’nun tanıtılması ve Cumalıkızık’ın tarihi ve doğası ile öne çıkarılması amacıyla her yıl “Ahududu Festivali” düzenlenmektedir.
Festival Turları

Cumalıkızık köyünde yetişen Ahududu’nun tanıtılması ve Cumalıkızık’ın tarihi ve doğası ile öne çıkarılması amacıyla her yıl “Ahududu Festivali” düzenlenmektedir.

Dünya Miras Komitesinin 38. Dönem Toplantısında Kültürel kategoride Dünya Miras Listesine alınan, 700 yıllık geçmişe sahip Cumalıkızık köyünde yetişen Ahududu meyvesinin tanıtılması ve Cumalıkızık’ın tarihi ve doğası ile öne çıkarılması amacıyla her yıl “Ahududu Festivali” düzenlenmektedir.

Osmanlı kırsal mimarisinin en görkemli köy yerleşimlerinden biri olarak günümüze kadar gelmeyi başaran Cumalıkızık, Uludağ’ın güney eteklerinde kurulan 700 yıllık bir vakıf köyüdür.

Cumalıkızık Köyü ve çevresindeki diğer vakıf köylerinin, payitaht Bursa’nın kent merkezindeki hanlar ve külliyelerle ekonomik ilişkileri, Osmanlı’nın bütün kurumlarıyla bir beylikten imparatorluk haline dönüşmesine önemli bir katkı sağlamıştır.

Cumalıkızık geleneksel Osmanlı mimarisine göre şekillenmiş, özgün sivil mimarlık örnekleri olan evlerin organik sokak dokusu ve anıtsal yapılarla bütünleştiği önemli bir kültür mirasıdır. İçlerinde yaşamların sürdüğü evleriyle adeta bir açık hava müzesi olan Cumalıkızık; tarihi, doğal ve kültürel değerleriyle 22 Haziran 2014 tarihinde UNESCO dünya tarihi mirası listesine alınmıştır. Osmanlı döneminde Uludağ’ın etekleri ile vadiler arasında sıkışıp kalan köylere kızık adı verilmiştir. Diğer kızık köylerinde yaşayanların Cuma namazı için toplandığı yer olduğundan bu köyün Cumalıkızık adıyla anıldığı söylenir. Kızık köylerinden yalnızca Cumalıkızık, Hamamlıkızık, Derekızık, Değirmenlikızık ve Fidyekızık bugüne kadar gelebilmiştir. Ancak Cumalıkızık dışındaki diğer köyler özgün dokularını koruyamamışlardır. Yaklaşık 10 hektarlık bir alanda kurulmuş olan Cumalıkızık Köyü’nde bulunan 270 dolayındaki evin yüzde 60’ında halen oturulmaktadır. Köy meydanında tescili yapılmış iki anıtsal çınar ve caminin doğusunda çeşme vardır. Geleneksel Osmanlı yerleşmelerinde gözlemlenen cami, köy kahvesi ve ulu çınar üçlemesinin oluşturduğu merkez Cumalıkızık’ta da görülmektedir.

Bursa ve Cumalıkızık bugün hala yaşayan ticari kültürü ve kente oldukça yakın kırsal yaşamın devamlılığı ile birlikte erken dönem Osmanlı yaşam şekli ve vizyonuna iyi bir örnek teşkil etmektedir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir




    © 2024 Festival Turları, Dünya Festival Gezileri. Tüm hakları saklıdır